Akne / Kviser

Hos Klinikk Trondheim utføres all aknebehandling av lege, med lang erfaring med akneproblematikk. Behandlingen skreddersys etter behov.

Akne/kviser kjennetegnes av hudormer og røde knuter i huden med og uten puss. Akne er en vanlig hudtilstand hos unge. Nesten alle tenåringer opplever å ha kviser i kortere eller lengre perioder. Noen opplever å ha uren hud, med en enkelt kvise på hake eller nese, mens andre har mange kviser i ansikt og på kropp og er plaget av dette.

Hos de fleste går akne over av seg selv, eller ved hjelp av mildere behandling i form av salver og kremer. Andre opplever uttalt akne, med smertefulle cyster eller kuler i huden og har behov for kraftigere behandling. Enkelte opplever først symptomdebut av akne i voksen alder. Studier viser at 25-30 % av personer over 40 år sliter med akne.

I hvilken grad sykdommen affiserer pasientene er svært individuelt. Noen er ikke plaget av å ha kviser, mens det for andre kan være en stor belastning, både på grunn av smerter og på grunn av psykiske plager som kan føre til redusert livskvalitet. Studier viser at det er klar sammenheng mellom kviser og angst og depresjon. Sykdommens psykologiske konsekvenser er ofte undervurdert.

Årsaker og behandling

Kviser skyldes økt produksjon av talg i huden, trange utførselsganger i talgkjertlene, samt økt antall av acnebakterien  Cutibacterium acnes som skaper inflammasjon i huden.

Behandlingsvalget avhenger av alvorlighetsgraden.

Ved aknebehandling er det viktig at en behandler alle faktorene. En må altså redusere talgproduksjonen, åpne utførselsgangene, og redusere bakterien og dermed infeksjonen

Mild akne kjennetegnes av hudormer (kommedoner) og enkelte spredte kviser i ansikt, evt.  spredt til øvre rygg og bryst. Mild grad av akne kan behandles med kremer som inneholder virkestoffer som salisylsyre, benzoylperoxid, glycolsyre og vitamin A.

Moderat akne kjennetegnes av utbredte større partier med akne som er dypere og ømmere, eller akne som har lite effekt av lokalbehandling. Dette krever systemisk behandling (tablettbehandling), kombinert med kremer/salver.

Uttalt akne er preget av større verkebyller som etterlater skjemmende aknearr. Dette behandles med tung medisinsk behandling.

Mange som opplever arr etter kviser ønsker også å redusere disse. Du kan lese mer om behandling av kvisearr under blant annet Restylane Skinboosters.

Informasjon og timebestilling

  • DD slash MM slash YYYY