Hyperhidrose, hyperhidrosis, svettebehandling, fjerne svettekjertler, svetteplager, økt svette hos Klinikk Trondheim, plastisk kirurgi
 • Hyperhidrosis
 • Før operasjon
 • Under operasjon
 • Etter operasjon
 • Komplikasjoner
 • Ofte stilte spørsmål
 • Hyperhidrosis priser
 • På klinikken: 3-4 timer

  Behandlingstid: 2 timer

  Tilbake på jobb: 2 uker

  Kan trene igjen: 4 uker

  Hyperhidrosis

  Uttalt svette under armene kan være en meget plagsom tilstand som hemmer pasienten både personlig og sosialt. Tilstanden, som med et medisinsk uttrykk kalles Hyperhidrosis axillae rammer kvinner hyppigere enn menn. Plagene begynner vanligvis i puberteten, når svettekjertlene modnes. Mange pasienter kan være sosialt handikappet på grunn av personlig utilpasshet, lukt og problemer med store svetteflekker på klærne. Pasienter med denne tilstanden føler seg oftest best i tørt og kaldt miljø, men selv da kan svetteproduksjonen være så stor at det drypper.

  I dag benytter mange seg av injeksjoner under huden og får gode resultater, men denne effekten går ut etter ca ni måneder og injeksjonen må da gjentas. En del velger derfor å bli operert for sine plager, og da finnes det flere operasjonsmetoder. Felles for alle er at de søker å kraftig redusere eller fjerne kjertlene som produserer svette i armhulene helt. Disse svettekjertlene er lokalisert til det behårede området i armhulen.

  To ulike teknikker

  Ved Klinikk Trondheim bruker vi hovedsakelig to operasjonsteknikker. Den første kalles Eksisjonsmetoden og innebærer fjerning av svettekjertler sammen med den overliggende huden. Den andre kalles Subdermal abrasio og innebærer fjerning av svettekjertlene ved hjelp av utskrapning, uten fjerning av overliggende hud.

  Eksisjonsmetoden er utvilsomt den mest effektive og sikre operasjonen for å redusere svetting i armhulen, og mer enn 90 % av pasientene oppnår tilfredsstillende reduksjon i svettingen etter et slikt inngrep. Hovedproblemet med metoden er at man må fjerne relativt mye hud for å få med seg hele området med svettekjertler. Dette medfører at arrene etter operasjonen blir relativt lange og nesten alltid noe brede. Spesielt hos kvinner er dette lite ønskelig og de fleste av våre pasienter velger derfor alternativet med utskrapning.

  Ved utskrapningsmetoden legger vi et snitt på ca 1-2 cm, uten å fjerne noe hud. Etter at området er bedøvd går vi inn med en fettsugingskanyle og lager et hulrom under huden før svettekjertlene skrapes ut med en curette. Denne metoden er litt mindre sikker enn eksisjonsmetoden i og med at noen svettekjertler kan bli værende igjen etter utskrapningen. Langtidsresultatene våre viser at 70-80 % av pasientene oppnår tilfredsstillende effekt med en utskrapning. Fordelen er framfor alt at arrene blir mye mindre og normalt lite synlige.

  På klinikken: 3-4 timer

  Behandlingstid: 2 timer

  Tilbake på jobb: 2 uker

  Kan trene igjen: 4 uker

  Informasjon og timebestilling

  • Date Format: DD slash MM slash YYYY