Pigmenteringer

Pigmenteringer eller pigmentforandringer i huden er veldig vanlig og det finnes både lyse og mørke pigmentforandringer. En mørk pigmentering kalles hyperpigmentering og viser seg som en eller fler enkeltstående mørke flekker (lentigo solaris) eller mer sammenhengende mørke områder (melasma), eller som flekker eller områder hvor det er eller har vært en inflammasjon i huden (f.eks. kviser). Mange opplever pigmenteringer i ansiktet, på hals, bryst, hender, i armhuler og i hudfolder som sjenerende og ønsker å fjerne dem. En jevn hudtone er forbundet med ung og sunn hud. Klinikk Trondheim tilbyr effektive behandlinger av hyperpigmenteringer. Lege Toril Strøm Tingstad har lang erfaring med behandling av pigmentforandringer, og tilbyr en kombinasjon av behandlinger i klinikk, i form av peelinger, og produkter til hjemmebehandling.

Melanin er hudens fargestoff (pigment) og produseres av celler som kalles melanocytter. Pigment har som oppgave å beskytte huden vår mot de skadelige solstrålene. Hyperpigmenteringer oppstår når melanocyttene blir overstimulert eller feilstimulert. Det er ulike grunner til denne overstimuleringen/feilstimuleringen. Det kan skyldes overdreven soling, eller normal soleksponering, uten beskyttelse, gjennom et langt liv. Mange opplever hyperpigmenteringer ved bruk av ulike medisiner, kosmetikk og parfyme. Hyperpigmenteringer kan også være hormonelt betinget og ses særlig hos kvinner, ofte i forbindelse med graviditet og amming. Hyperpigmenteringer ses også under og etter inflammasjon i huden og i områder med friksjon.

Det er viktig å være klar over at en pigmentforandring ofte er kronisk. Blir en utsatt for triggere, f.eks. sol, kommer flekkene tilbake igjen. Mange som opplever å få hyperpigmenteringer opplever at disse blekner i løpet av den første vinteren. Ved ny soleksponering kommer pigmenteringene tilbake, kanskje kraftigere enn året før, og blekner ikke i samme grad som året før. Etter hvert er hyperpigmenteringene synlige hele året. For å redusere risikoen for hyperpigmenteringer anbefales daglig bruk av solfaktor 30-50.

Informasjon og timebestilling

  • DD slash MM slash YYYY