Lipødem

Det påstås ofte at lipødem er progressiv, dvs at tilstanden stadig blir verre. Utviklingen av lipødem går derimot ofte sammen med en forverring av fedme og sammenhengen mellom økende fedme og økende alvorlighetsgrad av lipødem-symptomer er veldokumentert.

Stadie-inndelingen sier noe om utviklingen av lipødemet. Det brukes forskjellige stadie-inndelinger i litteraturen. Vi deler inn i fire stadier. Overgangen mellom de forskjellige stadiene kan være glidende og vanskelige å skille.

Det er ikke påvist at alle automatisk får forverret tilstand fra stadium til stadium.

Det mye omtalte lymfødemet, hvor lymfens avløp er redusert, er sjelden hos pasienter med lipødem. Dersom pasienten går opp i vekt, vil overvekten i stor grad sette seg i lipødem-områdene og forverre vektbelastning her, noe som kan påvirke lymfedrenasjen. Overvekt gjør derfor at lipødem gir en øket sjanse for å utvikle lymfødem. Mange pasienten har utviklet en betydelig grad av fedme i tillegg til sitt lipødem og lymfødemet tilskrives overvekten mer enn selve lipødemet. I de tilfellene det utvikler seg et slikt såkalt sekundært lymfødem, blir selve føttene hovne og Stemmers tegn bli positivt, dvs huden mellom tærne blir stiv og uelastisk.

Fire stadier

Stadie 1: Huden er fremdeles glatt, underhudsfett fortykket, finknudret fettstruktur.

Stadie 2: Begynnende cellulitt forandringer, grovknudret fettstruktur.

Stadie 3: Fett og hud stivere/fastere (fibrose), store deformerende hud/fettfolder på innsiden av knær og lår.

Stadie 4: stadie 3 og manifest lymfødem (lipolymfødem).

På klinikken: 4-5 timer

Behandlingstid: 3-4 timer

Tilbake på jobb: 1-2 uker

Kan trene igjen: 3-4 uker

Informasjon og timebestilling

  • DD slash MM slash YYYY